...Home
 Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ | ΧΡΗΣΙΜA | ΕΙΔΗΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  Οι δέκα «κύκλοι της κολάσεως» στην αποτίμηση εταιρειών
 
Ο Δάντης συναντάει τη μέθοδο προεξόφλησης των μελλοντικών ταμιακών ροών (DCF) στην παρουσίαση του Καθηγητή Damodaran.
Άρθρο από το BVWire, τεύχος 74-2
Στην ομιλία του στο κοινό συνέδριο των AICPA/ASA που πραγματοποιήθηκε στο Las Vegas, ο καθηγητής Damodaran προκάλεσε τους επαγγελματίες που πραγματοποιούν αποτιμήσεις επιχειρήσεων να επανεξετάσουν τις πιο συνηθισμένες και τις πιο πιστά παραδεκτές παραδοχές τους.

«Ας είμαστε ειλικρινείς: όταν ξεκινάτε να κάνετε μια αποτίμηση έχετε ένα αποτέλεσμα στο μυαλό σας και αναλώνετε όλη την προσπάθειά σας στο να καταλήξετε στο νούμερο αυτό αλλάζοντας την παραδοχή για το ρυθμό ανάπτυξης!»,

είπε στους συνέδρους υποδεικνύοντας έναν από τους παράγοντες της μεθόδου DCF που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο προς την κόλαση:

«Η υπολειμματική αξία (terminal value) δεν είναι μηχάνημα αυτόματης ανάληψης! Δεν μπορείτε διαρκώς και όποια στιγμή θέλετε να τραβάτε μετρητά από την εταιρεία».

Με την ίδια διεισδυτική ματιά ο Καθηγητής Damodaran εξέθεσε τα λάθη που γίνονται στις σημαντικότερες παραδοχές της μεθόδου DCF:
1. Δεδομένα Τελευταίας Οικονομικής Χρήσης: Είναι εντυπωσιακό πόσο πολύ βασιζόμαστε στα δεδομένα της τελευταίας χρήσης που χρησιμοποιούνται και ως σημείο αναφοράς για το μέλλον
2. Ταμιακές Ροές (Cash flows). Η παραδοχή ότι οι ταμιακές ροές θα συνεχίσουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό στην αιωνιότητα είναι εμφανώς εξωπραγματική. Η «ουρά» (δηλ. η υπολειμματική αξία) κουνάει το «σκυλί» της αποτίμησης.
3. Φόροι: Κάποιους τους υπολογίζουμε δύο φορές, κάποιους τους ξεχνάμε και κάποιους τους προσθέτουμε.
4. Ρυθμός Ανάπτυξης. Όλοι θέλουμε να βλέπουμε τις επιχειρήσεις μας να αναπτύσσονται. Αν όμως ρωτήσετε τους λάθος ανθρώπους, δηλ. τους ιδιοκτήτες ή τους διευθύνοντες των επιχειρήσεων, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ρυθμό ανάπτυξης 30% μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Ποτέ μην υπολογίζετε ρυθμό ανάπτυξης που υπερβαίνει το επιτόκιο των ομολόγων του Δημοσίου.
5. Συντελεστής Προεξόφλησης. Αφιερώνουμε πάρα πολύ χρόνο στο συντελεστή και όχι στις ταμιακές ροές.
6. Ρυθμός Ανάπτυξης (ξανά). Για να μεγαλώει μια επιχείρηση οι ιδοκτήτες πρέπει να επαναεπενδύσουν χρήματα στην επιχείρηση και αυτό το κόστος της ανάπτυξης πολλές συχνά το αγνοείτε. Η έμφαση θα πρέπει να είναι στην ποιότητα της ανάπτυξης της επιχείρησης.
7. Σχέση Ιδίων προς Ξένα. Καταναλώνουμε πολύ χρόνο να καταλήξουμ στη σωστή σχέση, ενώ στην πραγμαιτκότητα η σχέση μεταβάλλεται με το χρόνο σύμφωνα με τις παραδοχές μας για την πορεία της επιχείρησης
8. Διακόσμηση Αποτιμήσεων. Σταματήστε τις «διακοσμήσεις» με τις εκπτώσεις (discounts) μειοψηφίας ή με την αξία ελέγχου (control premium). Οι «διακοσμήσεις» ακυρώνουν την ουσία της αποτίμησης και μας ξαναγυρνάνε στην προσπάθεια να δικαιολογήσουμε την αποτίμηση που έχουμε εξαρχής στο μυαλό μας.
9. Αξία ανά μετοχή. Πολλές φορές παραβλέπουμε τα δικαιώματα μετοχών (stock options).
10. Η πυρά των Επενδυτικών Τραπεζών. Ο πιο σκοτεινός, βαθύτερος κύκλος της κολάσεως είναι κλεισμένος από τους Επενδυτικούς Τραπεζίτες οι οποίοι πολύ συχνά θα διαλέξουν την λάθος εταιρεία στόχο, και τον λανθασμένο συντελεστή προεξόφλησης για να φτάσουν στην αποτίμηση και το επίπεδο αμοιβής που επιθυμούν.
Ο καθηγητής Damodaran ανεβάζει τις παρουσιάσεις του στο site του: http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/home.htm
Home | Επικοινωνία | Όροι χρήσης - © Copyright 2006 Synapsis Ltd.