...Home
 Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ | ΧΡΗΣΙΜA | ΕΙΔΗΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για αγορά επιχειρήσεων;
 
Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για αγορά επιχειρήσεων;
Αποσπάσματα από το άρθρο του Mike Handelsman που δημοσιεύτηκε στο www.entrepreneur.com
Πλήρες κείμενο:
http://www.smsmallbiz.com/bestpractices/Is_Now_the_Right_Time_to_Buy_a_Business.html

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους τα ιστορικά υψηλά ποσοστά ανεργίας έχουν σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη ενός πολύ μεγάλου αριθμού εξειδικευμένων ανθρώπων που ψάχνουν για δουλειά. Πολλοί από αυτούς αναρωτιούνται αν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κυνηγήσουν το όνειρό τους να αγοράσουν μια επιχείρηση και να γίνουν αφεντικά του εαυτού τους.

Με τις δουλειές στις μεγάλες εταιρείες να είναι τώρα λιγότερες και πιο αβέβαιες από οποιαδήποτε στιγμή στην πρόσφατη ιστορία, η αγορά μίας μικρής επιχείρησης μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για πολλούς από αυτούς τους ανέργους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον έλεγχο του οικονομικού μέλλοντός τους. Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες έχουν σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη ενός πολύ μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση προς πώληση και συνεπώς οι αγοραστές έχουν αυτή τη στιγμή πρόσβαση σε πολλές ευκαιρίες. Όμως, οποιοσδήποτε σκέφτεται να γίνει ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης θα πρέπει να πραγματοποιήσει σημαντική έρευνα και να αξιολογήσει τον εαυτό του πριν να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για να μετουσιώσει την ιδέα σε πραγματικότητα.

Οποιοσδήποτε σκέφτεται να αγοράσει μια επιχείρηση θα πρέπει να έχει τα ακόλουθα σημεία στο μυαλό του πριν να προχωρήσει πιο πέρα:

Αναλύσετ τα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία σας και τις προσωπικές σας ανάγκες.
Όταν οι αγοραστές επιλέγουν την λάθος επιχείρηση τα επιχειρηματικά όνειρα μετατρέπονται πολύ γρήγορα σε επιχειρηματικά βάρη.

Παραθέτουμε 5 κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε για να διαπιστώσετε ποιά είναι η κατάλληλη επιχείρηση για εσάς, η και ακόμα αν είστε φτιαγμένος για ιδιοκτήτης επιχείρησης

• Έχω κάποια ενδιαφέροντα ή hobbies που θα ήθελα να αποτελούν μέρος της καθημερινής μου δουλειάς;
• Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και οι ικανότητες μου; Αν αγοράσετε μια επιχείρηση που σας επιτρέπει να αξιποιήσετε τα πλεονεκτήματά σας θα έχετε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.
• Υπάρχουν κάποιες ώρες της ημέρας που δεν μπορώ, ή δεν θέλω, να δουλεύω; Το να είστε ιδιοκτήτης της δικής σας επιχείρησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Συνήθως συνεπάγεται το αντίθετο.
• Μπορώ να διοικήσω ανθρώπους;
• Ποιο μέγεθος επιχείρησης μου ταιριάζει; Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν από 0 έως 100 υπαλλήλους

Κατανοήστε την Αγορά
Δεν είναι σπάνιο οι αγοραστές που δεν έχουν εμπειρία να ξεκινούν τη διαδικασία χωρίς να έχουν κατανοήσειι την αγορά και χωρίς να ξέρουν τι θα πρέπει να εξετάσουν στη συγκεκριμένη επένδυση. Οι αγοραστές αυτοί είναι απροετοίμαστοι και θα αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες.


Από τη στιγμή που θα βρείτε μια επιχείρηση η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον σας θα πρέπει να ερευνήσετε την επιχείρηση και όλο το περιβάλλον της δηλ. τον κλάδο, τον ανταγωνισμό, τις διαφημιστικές ενέργειες, τους προμηθευτές κτλ.. Είναι πολύ σημαντικό να να έχετε κάνει την έρευνα νωρίς, ώστε όταν θα επικοινωνήσετε με τον πωλητή να ξέρετε ακριβώς τι θα ρωτήσετε.

Θα πρέπει επίσης να ξέρετε πόσο αξίζει μια επιχείρηση στον κλάδο και την περιοχή που ενδιαφέρεστε. Websites όπως το www.BizBuySell.com έχουν εργαλεία που σας επιτρέπουν να πραγματοποιήσετε γρήγορες και εύκολες αποτιμήσεις συγκρίνοντας την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει με επιχειρήσεις από τον ίδιο κλάδο.


Τέλος, θα πρέπει να μιλήσετε σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στον κλάδο που θέλετε να δραστηριοποιηθείτε. Με την εμπειρία τους μπορύν να σας δώσουν πολύτιμες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τη διαδικασία για να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αν δεν αισθάνεσθε άνετα να προχωρήσετε στη διαδικασία μόνος σας ένας Σύμβουλος Επιχειρηματικών Αποφάσεων (Business Broker) μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε όλες τις πιθανές πτυχές της συναλλαγής και να αποφύγετε τα λάθη που θα σας κάψουν.

Εξετάστε τους Αριθμούς
Είναι πολυ σημαντικό να γνωρίζετε τι ύψος επένδυσης μπορείτε να αναλάβετε και τι ύψος εισοδήματος χρειάζεστε κάθε μήνα για τις προσωπικές σας ανάγκες.

Αν δεν έχετε κεφάλαια στην άκρη η καλύτερη λύση είναι να επιδιώξετε την αγορά επιχείρησης όπου ο πωλητής δέχεται τμηματική εξόφληση του τιμήματος και στην ουσία χρηματοδοτεί μέρος της συναλλαγής. Καθώς τα τραπεζικά δάνεια είναι πολύ δύσκολα αυτή τη στιγμή, ευκαιρίες όπου πωλητής προσφέρει χρηματοδότηση είναι πολύ πιθανό να βρεθούν.

Σε πολλές περιπτώσεις, η χρηματοδότηση από τον πωλητή μπορεί να έχει και πρόσθετο πλεονέκτημα για τον αγοραστή καθώς η επιτυχημένη πορεία του αγοραστή είναι απαραίτητη για την αποπληρωμή του τιμήματος και συνεπώς ο πωλητής έχει συμφέρον να βοηθήσει τον αγοραστή μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Επιλέξτε και διαπραγματευτείτε
Αν έχετε κάνει την αρχική σας έρευνα και έχετε αποφασίσει ότι η εξαγορά μίας επιχείρησης είναι η σωστή απόφαση για εσάς, περιορίστε τις επιλογές σας. Διαλέξτε τις 3 επιχειρήσεις προς πώληση που σας ταιριάζουν καλύτερα και ζυγίστε προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μίας.


Μετά την επαφή σας με τον πωλητή θα ξεκινήσετε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων. Καθώς η ύφεση στην οικονομία έχει δημιουργήσει δυσκολίες σε πολλούς πωλητές η στιγμή είναι κατάλληλη για εσάς για να διαπραγματευτείτε. Στη φάση αυτή είναι πολλαπλά ωφέλιμο να έχετε συνολική κατανόηση της αποτίμησης των επιχειρήσεων και τη γνώση να φτάσετε σε ένα τίμημα που είναι δίκαιο και με το οποίο αισθάνεστε άνετα.


Όταν έρεθετε σε συμφωνία για το τίμημα, και η πρότασή σας για εξαγορά της επιχείρησης γίνει δεκτή από τον πωλητή θα προχωρήσετε σε οικονομικό και νομικό έλεγχο της επιχείρησης. Η περίοδος που έχετε στη διάθεσή σας κυμαίνεται, συνήθως, μεταξύ 10 και 30 ημερών και σας επιτρέπει πλήρη πρόσβαση στα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης. Εξετάστε τα στοιχεία προσεκτικά και αν χρησιμοποιείτε σύμβουλο βεβαιωθείτε ότι σας εξηγεί καθαρά τις πιθανές επιπτώσεις από τις πληροφορίες που περιέχονται στα βιβλία και στοιχεία της επιχείρησης.

Οι συνθήκες ευνοούν τους αγοραστές. Αν προσεγγίσετε το επιχειρηματικό σας όνειρο με την κατάλληλη προετοιμασία και έρευνα μπορεί να ανακαλύψετε ότι είναι καιρός να σταματήσετε να ψάχνετε για δουλειά και είναι καιρός να γίνετε αφεντικό του εαυτού σας.

Ο Mike Handelsman είναι γενικός διευθυντής του BizBuySell.com, της ιστοσελίδας πωλήσεων επιχειρήσεων που έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο BizBuySell περισσότερες από 50,000 επιχειρήσεις προς πώληση και οι μηνιαίες επισκέψεις ξεπερνούν τις 750,000. Το BizBuySell προσφέρει επίσης ένα εργαλείο αποτίμησης που αντλεί στοιχεία από μια από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων με στοιχεία πωλήσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και επίσης έναν από τους μεγαλύτερους καταλόγους franchise.
Home | Επικοινωνία | Όροι χρήσης - © Copyright 2006 Synapsis Ltd.